Dodano: 12.12.2015
Pierwsze zabiegi liposukcji przeprowadzili w 1960 r. chirurdzy z Europy Zachodniej, jednak ze względu na mocne krwawienie i rozmaite skutki uboczne szybko zaprzestano tych prób. Z biegiem lat zabiegi odsysania tłuszczu ewoluowały, by osiągnąć współczesny przebieg pod koniec XX w. Według danych Międzynarodowego Towarzystwa Estetycznej Chirurgii Plastycznej, jeszcze w 2010 r. liposukcja była najpopularniejszą operacją plastyczną na świecie, stanowiąc blisko 19% wszystkich tego typu zabiegów. Poddaje się jej brzuch, pośladki, a także uda, które są trudną partią ciała do wymodelowania za pomocą ćwiczeń fizycznych oraz diety.
Nie należy jednak utożsamiać liposukcji ud z odchudzaniem. – Liposukcja to zabieg chirurgiczny, który nie powinien być traktowany jako metoda odchudzania, lecz modelowania sylwetki, pozwalająca pozbyć się zbędnych komórek tłuszczowych z określonych partii ciała. Ryzyko powikłań jest stosunkowo niewielkie, a powrót do domu następuje zazwyczaj kolejnego dnia. Największym problemem bywają wygórowane wyobrażenia pacjenta co do efektów zabiegu oraz zachowanie stałej wagi, aby te efekty utrzymać jak najdłużej – powiedziała agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n. med. Elżbieta Radzikowska, specjalista chirurgii plastycznej i ogólnej z Kliniki Chirurgii Plastycznej La Perla.
Przebieg zabiegu liposukcji ud
Przed przeprowadzeniem liposukcji ud u pacjenta przeprowadza się podstawowe badania, takie jak morfologia czy krzepliwość krwi. Jeśli ich wyniki pozwalają na wykonanie zabiegu, lekarz zaznacza na udach miejsca, z których usunie tkankę tłuszczową. Liposukcja ud może być przeprowadzona w znieczuleniu ogólnym lub miejscowym. Na początku chirurg wykonuje w skórze niewielkie nacięcia, w które wprowadza kaniulę, czyli cienką, lekarską rurkę. Niekiedy za jej pomocą wstrzykuje do ud roztwór soli fizjologicznej, która zmiękcza tkankę tłuszczową, a także ułatwia jej rozbijanie i usuwanie. Takie same efekty uzyskuje się dzięki zastosowaniu ultradźwięków. Co więcej, zarówno sól fizjologiczna, jak i ultradźwięki redukują obrzęki oraz siniaki, minimalizują też możliwość uszkodzenia okolicznych tkanek.
W trakcie zabiegu liposukcji ud kaniula jest kilkakrotnie wyjmowana i wkładana pod skórę, za każdym razem pod innym kątem. Przez cały czas kaniula jest połączona ze specjalistycznym urządzeniem odsysającym tłuszcz. Kiedy odpowiednia ilość tkanki zostanie usunięta, lekarz nakłada na uprzednio wykonane nacięcia szwy lub klamerki chirurgiczne. Dodatkowo, w miejscach nacięć umieszcza się opatrunki uciskowe – mają one powstrzymać krwawienie oraz tworzenie się siniaków.
Liposukcja ud to stosunkowo inwazyjny zabieg chirurgii plastycznej, więc choć wykonywany przez profesjonalistów jest bezpieczny, to jednak dojście do pełni sprawności wymaga nieco czasu. Bezpośrednio po operacji nogi mogą być opuchnięte, zesztywniałe, pozbawione czucia lub mocno piekące – skutki uboczne zależą od indywidualnych predyspozycji pacjenta. Często lekarz pozostawia w ciele dren, który pomaga usunąć nadmiar płynu z tkanek. Jest on wyciągany razem ze szwami po około 7-10 dniach. Przez kolejne 4-6 tygodni należy nosić specjalistyczną bieliznę uciskową, która redukuje opuchliznę, a także kształtuje sylwetkę i obkurcza skórę.
Pierwsze efekty liposukcji ud są widoczne już po 2-3 tygodniach po zabiegu (https://www.tourmedica.pl/zdjecia-przed-i-po/liposukcja-ud-zewnetrznych-i-wewnetrznych/), jednak na ostateczne rezultaty trzeba poczekać kilka miesięcy. W zależności od tego, jaką ilość tłuszczu odessano, organizm potrzebuje czasu, aby przystosować się do nowych kształtów. Za każdym razem liposukcja sprawia, że uda stają się zgrabniejsze, szczuplejsze, znika też nieestetyczny cellulit. Należy jednak pamiętać, że nowy wygląd nie jest dany pacjentowi raz na zawsze. Należy dbać o pełnowartościową dietę oraz aktywność fizyczną – w innym przypadku uda mogą znów się zaokrąglić.
Portal wawa.net.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i wypowiedzi zamieszczanych przez internautów. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Dodano: 11.03.2019 | Komentarze: 0
Dodano: 21.02.2019 | Komentarze: 0
Dodano: 13.02.2019 | Komentarze: 0
Dodano: 01.12.2018 | Komentarze: 0
Każdy, kto miał okazję obejrzeć program pokroju Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler wie, jak zaniedbywane bywa w większości restauracji i punktów gastronomicznych sprzątanie kuchni. Tymczasem czysta kuchnia to podstawa działania w branży gastronomicznej. Jak powinno przebiegać sprzątanie kuchni w restauracji i jak często należy je wykonywać? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań dotyczących zachowania czystości w kuchni i restauracji znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
Dodano: 02.11.2018 | Komentarze: 0